Enric Martí i Mora


L’associacio cultural Cardona i Vives de Castello, lamenta de tot cor la mort inesperada de l’amic D. Enric Martí i Mora, que com sabeu va faltar el dia 30 d’abril.

Enric Martí i Mora Naix en Torrent (Valéncia) en 1962.

Des de 1979 era component del Grup de Danses de Lo Rat Penat, sent el seu Director entre 1982 i 1997.

En 1983 fundà en Lo Rat Penat l’Escola de Danses Mª Teresa Oller, dedicada a l’ensenyança i difusió del folclor, costumisme i indumentària de la Comunitat Valenciana.

Fon membre de la Junta de Govern de Lo Rat Penat, i acadèmic de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.

Ha impartit classes de dansa tradicional en l’Escola de Danses Mª Teresa Oller, en falles i associacions culturals dins de la Comunitat Valenciana; a nivell nacional en el Real Conservatori de Dansa de Madrit; i internacional en Spain Dance Society (Universitat George Washington), en el Ballet Bolsoi de San Petersburgo (Rússia), en l’Associació Amics de Le Burre (França), en el Centre d’Estudis Tradicionals de la Toscana (Itàlia), etc.

Ha arreplegat i restaurat danses, cançons, festes i tradicions del territori nacional valencià.

Ha guanyat diversos premis d’investigació en diferents certamens lliteraris, com els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia.

Entre unes atres distincions, posseïa la Medalla d’Or de Lo Rat Penat, l’Encomenda d’argent a la difusió de la Cultura pel Senat dels Estats Units, o el premi “Fede i Àngels”, concedit per l’Associació d’Amics de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana en l’edició de 1993.

Ha montat diversos espectàculs relacionats en la cultura tradicional, i també exposicions d’indumentària.

Ha intervingut en congressos i ha pronunciat conferències sobre indumentària, costumisme i dansa en la Comunitat Valenciana, en l’Estat Espanyol, i també en l’àmbit internacional.

És autor dels llibres Apunts d’Indumentària Tradicional (Ed. Lo Rat Penat); El ball de Torrent. Panoràmica de la música tradicional valenciana, Medicina màgica i popular, Bailes de rueda, i Panoràmica de la música i la dansa en la Comunitat Valenciana. És coautor dels llibres Lo Rat Penat (Consell Valencià de Cultura) i Aportacions (Joventuts Ratpenatistes) i de diversos catàlecs i programes per a exposicions; i és també autor de diversos artículs publicats en diaris i revistes.

En l’actualitat era director de l’Aula de Cultura Tradicional de l’Universitat Politècnica de Valéncia.

El pròxim 11 de maig es fallen els XIX Premis de Narrativa El Piló


El divendres 11 de Maig de 2007 tindrà lloc el tradicional Sopar d´entrega dels Premis El Piló. L´editorial L´Oronella i l´entitat cultural El Piló de Burjassot convocaren els XIX Premis de Narrativa El Piló en les tres modalitats habituals (novela, agroconte i relat eròtic) i ara ha aplegat la tradicional gala d´entrega que cada any es du a terme en l´hotel Trapemar de la vila de Burjassot (L´Horta, Valéncia).

Es fallen el VI Premi Federic Feases de Novela, dotat en 1800 euros i el bronze de Jaume Chornet i opten ad ell noveles inèdites de tema lliure en una extensió superior a les 50 pàgines. Els guanyadors de les últimes edicions són: Obduli Jovaní per «L´alqueria», Vicent Simó Santonja per «La Torre dels Vents», Alícia Palazón per «Jornada 65» i Paco Tarazona per «Primeres fotos».

El VI Premi Bernat Fenollar d´Agroconte està dotat en 300 euros i el bronze de J. Chornet. Poden optar autors en relat inèdit d´una extensió entre 2 i 8 pàgines. El tema del relat ha de ser la relació del ser humà en la terra, des de qualsevol punt de vista: filosòfic, etnològic, sentimental. Este premi està concedit per la Conselleria d´Agricultura, Peixca i Alimentació. Els guanyadors de les anteriors edicions han segur autors com Quelo Romero, Davit Benavent, Obduli Jovaní o Josep Vicent Miralles. Ha conseguit accèssit Mª Ampar Grafià i mencions especials Antoni Atienza; Paco Tarazona; Llúcia González Safont i Josep V. Guillot.

I el VI Premi «Lletraferit» de Relat Eròtic que té un premi de 300 euros mes el bronze de J. Chornet. Poden optar autors en relat inèdit d´una extensió entre 2 i 8 pàgines. El tema del relat ha de ser l´erotisme entés des de qualsevol acepció o acerp cultural. El Premi està concedit per la revista cultural «Lletraferit». L´han obtingut en anteriors edicions Josep Pujalt; Paco Tarazona; Quelo Romero i h aobtingut un accèssit Joan Ll. Musoles.

Reserva de tickets Josep Barat (El Piló) 96 363 84 18

Proxima conferencia


Joan Ignaci Culla

Titul: “300 Anys de suplantacions llingüistiques: ahir el castellà, hui el catala”

Autor: Joan Ignaci Culla

Dia: 25 d’abril
Hora: 8 de la vesprada
Lloc: Local social de la Caixa Rural, Burriana.
Tambe celebrarà la mateixa conferencia, al dia següent, en la seu del G.A.V. de la ciutat de Valencia, c/ Pintor Gisbert, 17 a la mateixa hora.

Revista Rogle. Comic extra primavera 2007

Excursio a Nules i poblats maritims de Valencia

Data: Dumenge, 15 d’abril de 2007

Desti: Nules i Poblats Maritims de Valencia

Programacio i horari:

9 hores: Eixida de l’autobus des de la plaça Fadrell (Preguem maxima puntualitat)
9,30 hores: Parada per a almorzar, per conte de cada u, en “Bar Cullera“ de Nules.
10,15 hores: Visita guiada al Museu de Medallistica “Enrique Giner” de Nules.
11,00 hores: Eixida cap a Poblats Maritims de Valencia
12,30 hores: Visita a la “Casa Museu Semana Santa Marinera”
14 hores: Dinar en el restaurant “El Polit” de La Malvarrosa.
     Menu: Creïlles braves. Calamars. Sepionets. Ensaladas.
                Arros (a l’estil “arrosejat”)
                Postres de la casa
                Beguda i cafes.
16 hores: Eixida de l’autobus cap al Port de Valencia. L’intencio es vore lo que sera la plataforma de la competicio nautica mes prestigiosa del mon: La Copa d’America.
19 hores: Tornada cap a Castello.

Nota: Per motius de seguritat i de reserva cap als competidors, no sabem hasda on nos deixaran entrar en l’autobus o passejant tambe un poquet, junt a l’entorn de l’instalacio deportiva. En tot cas, pensem val la pena vore l’edifici “Veles i Vents” junt a l’escenari d’un acontenyiment difícil que es repetixca, a curt plaç, en nostre Regne de Valencia.

Preus: Socis i familiars……………....28 Euros per persona.
No socis……………………....33 Euros per persona.
Chiquets (menors 16 anys)…14 Euros per chiquet.

Agrairém portar moneda fraccionaria

Se pagara en el propi autobus, el preu inclou l’autobus, visites guiades al museus i dinar.

Reserves: 964-200468 (contestador de la seu)
964-223507 (vocal Carmen Torres de 19 a 22 hores)

Plaç: Al ser llimitades les places de l’autobus se prendra rigorosa tanda per orde d’inscripcio. Socis hasda el dia 9 d’abril i no socis del 10 al 11 d’abril. Tambe podeu contactar en qualsevol membre de l’associacio que conegueu.

Esperem que vos resulte abellidora nostra invitacio i poder contar en la vostra presencia.

Breu explicacio del Museu de Medallistica de Nules “Enrique Giner”.

El gran mestre Enrique Giner va donar al seu poble natal tots els seus treballs, dibuixos i obres (1989). Sis anys despres l’ermita de Sant Miquel (s’atribuix a l’important arquitecte valencià Antonio Gilabert i en la seua construccio participaren els mestres d’obra de Nules, els Pujante), coneguda com el Fort i que data de finals del sigle XVIII (construida entre 1752 i 1757 per desig i a expenses del Marques de Nules, per a sustituir a la que a mijans del sigle XV va manar construir Francesc Gilabert de Centelles, senyor de la Baronia de Nules) va ser restaurada per a contindre dit llegat, des d’eixe moment naix el “Museu de Medallistica Enrique Giner” de Nules.

De 1990 a 1994 es va fer la restauracio per a seu del Museu de Medallistica i de l’Archiu historic de Nules, el museu va ser inaugurat el 10 de juny de 1995, dedicat inicialment a l’art de la medalla en l’actualitat conté tambe importants escultures d’escultors que se relacionaren ab Giner, com alumnes o companyers de l’Escola de Belles Arts de Sant Carlos, autors com Carmelo Vicent, Octavio Vicent, Esteve Edo, Manuel Silvestre, Vicente Pallardó o Perelló La Cruz. Tambe tenim la coleccio medallistica de la Real Casa de la Moneda, autors com Boldu, Bernini, Molart, Prieto, Dalí o Chillida.

Tant la coleccio de medalles considerada com a referent en nostre Regne, les escultures son un exponent de l’escultura valenciana del sigle XX. Actualment nomes es troba exposat el 20% de totes les obres per falta d’espai.

Nou seminari: La Llengua Valenciana. Signe identitari: Passat i present

L’Associacio Cultural Cardona Vives, te entre les seues activitats i finalitats les de promoure actuacions formatives al voltant de temes relacionats en la Cultura Valenciana en general, i de manera especifica en les manifestacions d’aquella que s’han generat en terres catellonenques.

En eixa labor que es compagina en l’organisacio de conferencies, en el patrocini de premis lliteraris i d’investigacio, en l’organisacio de visites culturals, en l’edicio de la revista Renou… Tambe promou activitats com cursos i seminaris, que son foro d’aprenentage i de discussio.

Enguany, la Llengua Valenciana, algunes de les seues etapes lliteraries i historiques son centre d’esta activitat que s’organisa quan es complix el tercer centenari de la desteta d’Almansa.

El seminari “La Llengua Valenciana. Signe Identitari: passat i present”, vol ser un breu repas i una aproximacio a les ultimes epoques historiques en que l’us de la Llengua Valenciana, la seua valoracio com a vehicul de comunicacio i de cultura, ha passat des de l’ostracisme que supongué lo que alguns autors venen en nomenar Decadencia, als moments actuals a on conviuen almenys dos models de llengua i dos concepcions filohistoriques i culturals distintes, passant per un periodo d’esplendor que es califica com a Renaixença.

  •   Sessio 1 (04/05/07)
    Contextualisacio histórica. Segles XVI al XX
    Ponent: Albert Cuadrado de la Flor. Llicenciat en Geografia i Historia per l’Universitat de Valencia.
  •   Sessio 2 (11/05/07)
    La Decadencia valenciana. Contextualisacio sociollingüistica i historica
    Ponent: Mariví Ferrandis Olmos. Llicenciada en Geografia i Historia per l’Universitat de Valencia i Professora de Llengua Valenciana per Lo Rat Penat.
  •   Sessio 3 (18/05/07)
    La Renaixença valenciana. Una aproximacio al periodo de recuperacio llingüistica i cultural
    Ponent: Juli Moreno Moreno. Llicenciat en Geografia i Historia per l’Universitat de Valencia.
  •   Sessio 4 (25/05/07)
    La necessitat de la pervivencia de la llengua valenciana com a signe identitari
    Ponent: Joan Sancho Gea. Llicenciat en Telecomunicacions per l’Universitat Politecnica de Valencia i Professor de Llengua Valenciana per Lo Rat Penat.

    Per a mes informacio per si voleu assistir a dit Seminari:
    Telefon (contestador) y fax : 964 20 04 68 (si deixeu un mensage al contestador no oblideu dir el telefon de contacte)
    Correu web: info@cardonavives.com

    Dies : Tots els divendres del mes, 4, 11, 18 i 25.
    Hora : 19 h.
    Lloc : Aules de l’edifici Hucha-Caixa d’Aforros i Mont de Pietat de Castello Bancaixa (c/ d’En mig, cantó en el c/ Colón)
  •  

    <<   <   57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 |   >   >>
    439 registres trobats

    cites

    "perque yo, a manament de vostra senyoria, ho he tret de lati, en nostra vulgada lengua materna valenciana aixi com he pogut, jatssessia que altres l´hagen tret en lengua cathalana".
    En el prolec de la seua traduccio del "Valeri Maxim"
    Antoni Canals (1352-1419)

    diccionari

    corrector

    LINKS

    Per un domini punt val
    junts front a la AVL
    El teu nom en valencia
    Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
    Mosseguello

    NAVEGA EN
    VALENCIA

     

    Entrar com
    a usuari

    Nom d'usuari:
    Contrasenya: